Zonguldak 1 Şubesi

KADIN KONUSUNDA TOPLUMDA OLUŞAN VİCDAN TAHRİBATI BİR AN ÖNCE TEDAVİ EDİLMELİDİR

KADIN KONUSUNDA TOPLUMDA OLUŞAN VİCDAN TAHRİBATI BİR AN ÖNCE TEDAVİ EDİLMELİDİR

Kadın Kolları Başkanımız Türkan Tuygar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile ilgili basın açıklaması yaptı.Açıklama şu şekildedir:

Değerli Basın Mensupları

Ülkemizde eğitimin son yıllarda yeni bir paradigma ve değerler manzumesiyle ele alındığı muhakkaktır. Eğitim anlayışının geçmişimizin inkar edilmeyip ihya edildiği, geleceğimizin iyi planlanıp inşa edildiği bir algıyla yürütülmesinde en büyük payın bayanlarımıza düştüğü kanaatindeyiz. Geçmişte olduğu gibi bugün de önder nesiller yetiştirmek bayan arkadaşlarımın mahir elleri aracılığıyla olacaktır.

Kadınlarımız hem bilgi donanımınız hem de kuşandığınız derin merhamet ve sevgi örgüleriyle öğrencilerimizde, okullarımızda ve toplumumuzda farkındalık oluşturacak, daha üst zihinsel yeteneklerin ortaya çıkarılıp geliştirilmesinde rehberlik yapacak ve bu arada da çağın kirlenmiş yüzünü aydınlatacak ahlak hamlelerinin de kaynağı olacaktır.

Sağlıklı bir toplumsal yapılanma, güven veren insani ilişkiler, insanın insana kurt değil; yurt olduğu huzurlu bir toplum için kadınlar hayatın her alanında aktif rol almalı, kendi tabiatları, yaratılıştan getirdikleri hasletleri doğrultusunda yönetimin de, üretimin de, eğitimin de, örgütlenmenin de içinde bulunmalıdırlar. Kadınsız verilen bir kavganın da kadınsız yutulan bir lokmanın da eksik olduğu bilinmelidir. Kadına sadece aile içinde rol biçmek, kabiliyetlerinden toplumu mahrum bırakmak, çalışma hayatında sadece tek taraflı alan açmak onun şefkat ve kuşatıcılığından bireyleri mahrum etmektir.

Değerleriyle barışık, geçmişiyle bağını koparmamış, aynı zamanda ileri medeniyet düzeyini yakalamış bir toplumun inşası için kadınlar mutlaka toplumsal ve kamusal alanda varlık göstermelidir. Bu konuda kadınlara, ayakta sağlam durabilmesi, aile ve iş hayatı arasında parçalanmış görevlerini eksiksiz yerine getirebilmesi için uygun çalışma ve yaşam şartları oluşturulmalı, bu konuda kadınlar teşvik edilmeli ve desteklenmelidir.

Bizler içerisinde bulunduğumuz toplumda temel insan haklarından kaynaklanan haklarımızın manevi iklimimizle örtüşük bir vaziyette özgün olarak toplumsal ve kamusal alanda yer alacağı incinmeden ve incitmeden ve özgürlüklerimizi başkalarının hayatının başladığı yere kadar kullanmak, açık ve gizli barikatları yıkmak istiyoruz. Bunun için eşit vatandaşlık ve eşit temsil noktasında haklarımızın takipçisiyiz.

Yasaların varlık ve meşruiyeti temel hak ve hürriyetlerin ve yaşam hakkının korunması üzerine olmalıdır. Kadınların yaşam haklarını korumak ve sağlamak sosyal hukuk devletinin vazgeçilmez unsurudur. Ülkemizde ve şehrimizde hızla artan kadın cinayetleri ve şiddet konusunda devlet acil ve kalıcı önlemler almak zorunda olup kadın konusunda toplumda oluşan vicdan tahribatını tedavi etmelidir. Bu anlamda yakın zamanda şehrimizde yaşanan ve hâlâ aydınlatılamayan 23 yaşındaki Necla Sağlam cinayeti şehrimizin bir ayıbı olarak tarihe geçecektir.

Yine üzerinde durulması gereken diğer bir konu da kadın konusunun siyasi polemik malzemesi yapılmaması hususudur. Kadınların tamamını kapsayan her toplumsal katmanı her sosyal tabanı içine alan kuşatıcılıkta onların eğitim, sağlık sosyal ve ekonomik sorunlarını giderici, toplumsal itibarlarını koruyucu tedbirler alınmalıdır. Yeni anayasanın vazgeçilmez hususlarından biri de bu olmalıdır.

Bizler Zonguldak Eğitim-Bir-Sen Kadın Kolları olarak özellikle eğitimde ve eğitim sendikacılığında bayan arkadaşlarımızın aktif rol almasını arzu ediyoruz. Bayan yöneticiler ve başkanlar görmek istiyoruz. Bizler erkek egemen dilini de kadın feminist jargonunu da reddeden birlikte yaşama hukuku istiyoruz. Bunun için bütün bayan üyelerimize kıymet veriyoruz. Bu milletin artık bir dakikasının bile zayi olmasını istemiyoruz ve buradan haykırıyoruz: Bayanlarımız İçin Yarın Değil;Hemen Şimdi.

Bu duygu ve düşüncelerle 8 Mart Dünya Kadınlar Günümüzü en içten duygularımızla kutluyoruz.

                                                                                                                 Türkan TUYGAR

                                                                     Eğitim-Bir-Sen Zonguldak Şubesi Kadın Komisyonu Başkanı